• Gert Schouten

Een blije match!


Als kersverse matcher bij NewBees is het best nog even spannend om te ervaren hoe "werkgevers" de inzet van een nieuwkomer ervaren. En natuurlijk en vooral ook hoe het de nieuwkomer zelf vergaat.

De Groote Weiver was een van de eerste stageplekken waar ik op afstapte. Als sinds mensenheugenis (1984) een broedplek voor allerlei initiatieven op het gebied van muziek, theater, acties, een kringloopwinkel in het noorden van Zaanstad.

Als ik bij ze langs ga word ik zeer hartelijk ontvangen in een rommelig maar gezellig kantoor. Enthousiast volgt een rondleiding door het gebouw die eindigt in het café annex restaurant. De Groote Weiver staat namelijk ook bekend door de vrijdagse (buurt)maaltijd. Bijna altijd volle bak, er wordt heel bewust en gezond gekookt. "Kijk, hier kunnen we altijd wel iemand gebruiken " zegt de medewerker, "zou dat wat zijn?".

ik hoef niet lang te zoeken want veel nieuwkomers geven aan graag iets in de hospitality, verzorging of gastheer/vrouwschap te willen doen. Ik vind een jonge vrouw (20) uit Syrië met nog weinig tot geen werkervaring. Ze heeft 2 jaar aan de universiteit gestudeerd voordat ze het land moest ontvluchten. Hoewel ze nog niet precies weet wat haar staat en het ook wel een beetje spannend vindt, wil ze de uitdaging wel aangaan.

We plannen samen een kennismakingsgesprek bij de Groote Weiver en iedereen ziet het zitten, de match is gemaakt. Deze new bee gaat aan de slag op de vrijdag bij dit buurtrestaurant.

De keukenploeg van buurtrestaurant de Groote Weiver in Krommenie

Na een paar weken informeer ik bij de Groote Weiver of alles goed gaat. "Ja hoor" is het antwoord, "ze is een keer niet gekomen maar had zich netjes op tijd afgemeld, dat kan een keer gebeuren". Maar volgens ons gaat alles goed.

Als ik na 2 maanden nog eens contact opneem, is de reactie zo mogelijk nog enthousiaster: "Ze wordt nu ook echt in het keukenrooster meegenomen als vaste coördinatie samen met onze andere coördinatoren. We zijn echt heel blij met haar hulp?".

En ook de new bee heeft het naar haar zin. Ze heeft de kans om haar Nederlands goed te oefenen want praat veel met de andere medewerkers en de bezoekers. In het begin misschien nog wat aarzelend maar ze begint steeds meer vertrouwen te krijgen.

Van zo'n match word je blij. De new bee is blij de werkplek is blij en dat maakt de matcher ook blij.

Gert Schouten, matcher bij `NewBees Zaanstad

#Success #Matching #HardWork #Zaanstad #Volunteering #Newcomers

NEWBEES_LOGO-WIT-RGB-4x.png
  • LinkedIn
  • Facebook
ANBI_zk_diap.png

Stichting NewBees

Amsterdam

KvK 65443101

RSIN 856114467

NL37 ABNA 0486 8452 22

inburgering

info@new-bees.org  

Privacy Policy

.

CORVID-19