• NewBees

"Een NewBees team daar in de haven: dat is mijn droom"


Story by: Dorien Marres, Operations Manager

Wat zouden de beroepen zijn die ze hebben uitgeoefend voor ze hier kwamen? En wat zouden ze voor dromen hebben? En bij welke eerste stap daarheen zouden we kunnen bemiddelen?

Bij NewBees vragen we aan nieuwkomers: wat is je droom, en wat is de eerste stap om daar te komen?

Begin april reisde ik voor NewBees naar Griekenland. We zijn gevraagd om mee te denken en te adviseren over hoe vluchtelingen aan het werk te helpen. Over het algemeen draagt het hebben van werk bij aan het geluk van mensen. Daar denken we dus graag over mee, ook buiten Nederland. Werkervaring op blijven doen, een (online) CV dat groeit, met je meereist door het leven, soms van land tot land geeft mensen veerkracht en perspectief.

Op weg naar een paar collega organisaties uit Italië en Griekenland wandelde ik langs een Griekse haven. Op de bankjes, onder zo’n afdakje waar je als toerist in de zomer uit de zon kan wachten op je boot naar een fijn zonnig Grieks vakantie-eiland, leefden tientallen mensen. Hun hele huisraad opgestapeld in roestige winkelwagentjes. Een verwarrend en treurig beeld. Het leven van vluchtelingen buiten de kampen, waar we minder over horen, rondzwervend zonder papieren, zonder asielprocedure, zonder middelen om verder te gaan of zelfs terug te gaan, als er al iets zou zijn om naar terug te gaan. Door heel Europa zijn er honderdduizenden van deze mensen. Nergens op de wereld welkom of veilig. Kinderen worden geboren maar kunnen nergens worden geregistreerd. Als ze ooit overlijden is er geen geboorte akte, en geen overlijdens akte. Alsof ze er nooit zijn geweest. Maar dat is niet zo. Al deze mensen bestaan echt, hebben een verhaal, geliefden, dromen.

Laat in de avond, na alle meetings met fijne, jonge, hardwerkende, mediterrane, idealistische mensen, wandelde ik weer terug. Na een praatje met de mensen in het spontaan ontstane kleine dorp van dakloze vluchtelingen te hebben gemaakt vroeg ik me af hoe de verschillende kamers waar ze geboren zijn eruit zagen, waar hun ouders nu zijn. En waar deze mensen over tien jaar zouden leven. Niet meer hier, hoop ik.

Het hebben van zinvol werk draagt meestal bij tot geluk, dat geldt ook voor deze mensen. Wat zouden de beroepen zijn die ze hebben uitgeoefend voor ze hier kwamen? En wat zouden ze voor dromen hebben? En bij welke eerste stap daarheen zouden we kunnen bemiddelen? Helaas is het nu niet mogelijk, maar wat zou ik graag een van de geweldige NewBees teams hebben laten overkomen om in die kleine nederzetting van dakloze vluchtelingen in de haven aan de slag te gaan. Samen met Shatha, Sheelan, Osama, Aida, Gert, Linda etc. zou de energie misschien omslaan, er weer wat hoop zijn, wat toekomstperspectief.

Bij NewBees vragen we: Wat is je droom, en wat is de eerste stap om daar te komen? Een NewBees team daar in de haven. Dat was toen ik daar liep mijn droom. De eerste stap heb ik inmiddels gezet.

#dreams #NewBees

NEWBEES_LOGO-WIT-RGB-4x.png
  • LinkedIn
  • Facebook
ANBI_zk_diap.png

Stichting NewBees

Amsterdam

KvK 65443101

RSIN 856114467

NL37 ABNA 0486 8452 22

inburgering

info@new-bees.org  

Privacy Policy

.

CORVID-19