• NewBees

NewBees Perspectives: "Het is leuk dat we allemaal zo verschillend zijn"


Story by: Dorien Marres, NewBees Operations Manager

“Er zijn elke dag wel en paar successen, elke dag een paar hobbels minder op de weg en elke ochtend vertrekken er inmiddels tientallen door NewBees gematchte vluchtelingen naar hun werk."

In mei kwam de Sociaal Economische Raad (SER) met een tussenbalans op het gebied van vluchtelingen en werk. Voor NewBees was deze rapportage goed nieuws. We zitten op de goede weg. We doen precies dat wat succesvol is gebleken bij het aan werk helpen van statushouders. De SER geeft aan dat het zo vroeg mogelijk ondersteunen van vluchtelingen om maatschappelijk te kunnen participeren, dit combineren met taal, onderwijs en werk, en zorgen voor continuïteit in de ondersteuning de belangrijkste bouwstenen voor succes zijn.

In de dagelijkse praktijk binnen NewBees ziet dit er als volgt uit; De matchers van NewBees, zijn de hele dag aan het bellen, praten, appen en mailen met zowel nieuwkomers als werkgevers, waarvan veel maatschappelijk instellingen om de ideale matches te maken. Voor sommige nieuwkomers betekent dit (eerst) vrijwilligerswerk doen, voor anderen een stage of betaalde baan.

Vandaag was weer zo’n dag op kantoor. Allerlei verhalen over kansen, wensen en kwaliteiten van mensen uit allerlei windstreken rollen over de tafel:

Een alleenstaande moeder van drie kleine kinderen die graag wil werken, maar waar laat je een kindje van drie jaar als je niemand kent in dit land.

Een Koerdische man die graag als apotheker aan de slag wil.

Een vluchteling die uitleg nodig heeft over het concept vrijwilligerswerk, onbetaald werk doen betekent in de Nederlandse context niet dat je niets waard bent.

Een jonge Eritreeër met wie het moeilijk communiceren is omdat niemand in ons team zijn taal spreekt.

En ook vandaag weer een paar mensen die aan de slag kunnen na bemiddeling van de NewBees matcher.

Een aantal NewBees collega’s is hier geboren en getogen en heeft een groot netwerk, de bakker, de fietsenmaker, de mensen op de kinderboerderij en het bejaardentehuis. Een aantal andere collega’s kwam hier zelf als vluchteling en begrijpt de taal, de woorden en ook wat er tussen de regels wordt gezegd. Deze nieuwe- en oude Nederlanders matchen vraag en aanbod en managen tegelijk de verwachtingen aan beide kanten. De droombaan van de vluchteling is vaak nog ver weg en niet de start van de loopbaan in Nederland, en de droomwerknemer moet eerst nog wat stappen zetten voor hij die droom waar kan maken.

Het zijn vaak kleine stappen en soms zijn er teleurstellingen, maar we horen gelukkig vaak dat de werknemers van de (stage)bedrijven het leuk vinden om met mensen met een andere culturele achtergrond te werken. Het is mooi werk bij NewBees en ook voor onszelf geldt dat het leuk is dat we allemaal zo verschillend zijn. Er zijn elke dag wel en paar successen, elke dag een paar hobbels minder op de weg en elke ochtend vertrekken er inmiddels tientallen door NewBees gematchte vluchtelingen naar hun werk.

#NewBees #Diversity

NEWBEES_LOGO-WIT-RGB-4x.png
  • LinkedIn
  • Facebook
ANBI_zk_diap.png

Stichting NewBees

Amsterdam

KvK 65443101

RSIN 856114467

NL37 ABNA 0486 8452 22

inburgering

info@new-bees.org  

Privacy Policy

.

CORVID-19